сряда, 13 май 2009 г.

Divanche.com


Съвсем наскоро в ревюто на Mucunki.com говорихме за сайтовете с умалителни имена. Имайки предвид, че Divanche.com е само на 2 години, умалителното му пасва идеално. Този път името на домейна е мебел. Може би би било удачно за онлайн каталог на магазин за дивани и диванчета. Както и да е...

Дизайнът на сайта е малко странен и не наподобява никой от другите сайтове за запознанства. Червеният цвят, който е основен, определено натоварва очите, а логото по никакъв начин не се вързва със страничните елементи. То всъщност не се връзва с нищо и сайтът е шарен като черга с преобладаващ червен цвят.

Долу-горе схващаме идеята на дизайнера, но не мислим, че се е получило.

Диванче не ограничава потребителите си по отношение на възрастта и ще можете да се регистрирате даже и да сте на 6 години. До колкото сме запознати със законите за такъвРегистрацията не е е от най бързите, но поне няма имейл валидация като в Salsa.bg или спам защита, както при Zaribi.com. Въпреки че сайтът е на 2 години (създаден 2007) има едва 7800 регистрирани потребителя. Онлайн пък бяхме само 4. Хм, не ни харесва тази работа.

Навигационното меню е доста опростено, но цветът отново не пасва.
Простото и подробното търсене са комбинирани в едно и са лесни за употреба. Имате всички опции, които би трябвало да съществуват в търсачката на сайт за запознанства - пол, години, статус (он- офлайн) и т.н.т. Предоставя ви се и реалния брой резултати за разлика от сайтове като Zaribi.com. Направи ни впечатление, че няма модериране на снимките към профилите. Можете да видите цветя, котки, ангели, колажи, но поне няма порно.


Стори ни се, че по-голямата част от потребителите са под 22. Снимките се визуализират в уголемен размер и не трябва да се плаща за това както в Елмаз (да, няма да спрем да го повтаряме, докато не стане безплатно). Съобщенията също са безплатни за разлика от Салса.бг и няма никакви спам защити като при Зариби. Идеята Диванче да стане не само сайт за запознанства, а портал за забавления и дори социална мрежа не е никак лоша, но не ни хареса идеята за презентиране на менюто с икони.

Първо, ни изглежда някак неестествено и недовършено. И второ, някои от иконите не се разбират за какво са. За тази цел обаче има попап балончета с функциите на всяка. Тук ще откриете, галерия, видео, групи, чат, форум, блог, виртуален свят, обяви, събития, игри, забавление, образование, справочник и стани ВИП.

Галерията е в контрастно жълто и ще отнеме няколко секунди на очите ви да се успокоят от рязката промяна от червеното.

Тук можете да си създавате собствени албуми, да разглеждате други и да коментирате. Няма ограничение за размера или броя на снимките, което е добре.

Видео библиотеката ви дава възможност да качвате собствени клипове и да разглеждате останалите като има отделни категории. Бихме желали да видим същото и във видеотеката на Aha.bg, а не само да сме ограничени с техния подбор. Тук отново пренастройваме зениците си към червеното.

Ако искате да създадете своя група или да се присъедините към вече съществуваща, трябва просто да влезете в оранжевия свят като кликнете следващата икона на Диванчето.

Чатът на Диванче.ком е много готин. Можете да влезете в различните стаи и да се включите с видео и/или аудио чат, както и да си създадете собствена. За съжаление няма достатъчно посетители.


От всички предлагани разноцветни екстри най-интересен ни се стори виртуалния свят, но така и не успяхме да влезем в него. Затова пък си направихме собствен блог. За момента всички регистрирали се автоматично стават ВИП потребители, което до някъде е безсмислено, но пък е добре, че няма платени услуги, както в другите сайтове за запознанства.

Интересното при Диванче-то е още че НЯМА НИКАКВИ РЕКЛАМНИ БАНЕРИ!!!

Плюсове

- липса на платени услуги
- бърза навигация
- липса на рекламни банери
- добра търсачка
- видео и аудио чат
- галерия и албуми
- видео библиотека с възможност за качване на клипове
- създаване на блог

Минуси


- странен дизайн
- сайтът не е популярен
- нереални профили
- непълна функционалност (Виртуален свят)

Контактна информация:

Според законите на Р България, подобни сайтове трябва да имат точно упоменати адреси за връзка и кореспонденция с администратор. При Divanche.com такива липсват (както и при Strastni.com).

Единственото което намерихме бе това:


Philipov, Philip philip@sct.bg
Smartcom Technologies
Asenova Krepost 5
Sofia, Sofia 1592
Bulgaria
+359.878177166

office (AT) divanche.com

Идеите, които видяхме в Диванче определено ни допадат, макар че тук донякъд се приливат качествата на сайт за запознанства и социална мрежа. При един сериозен редизайн и малко по-добра маркетингова стратегия Divanche.com (смяна на името също ще е от полза) би могло да намери по-достойно място на пазара.

Можете да посетите Divanche.com ТУК1 коментар:

  1. Направи ми впечатление че са сменили дизайна.

    ОтговорИзтриване