събота, 3 септември 2011 г.

Рекламите в сайтовете за запознанства

Главните начини за стабилни приходи на почти всички сайтове са чрез продажба на рекламна площ или директна продажба на услуги или продукти.

Според нас, рекламата е много по-добър начин за припечелване и затова не сме особено ентусиазирани като видим платени услуги в сайт за запознанства. Това съвсем не означава, че рекламите не могат да бъдат дразнещи за потребителя. Затова решихме да направи това проучване и да видим къде има най-малко реклами.

Днес ще разгледаме Elmaz.com, Aha.bg и Romans.bg. Елмаз и Аха са в ТОП 3 на българските сайтове за запознанства и в допълнение предлагат платени услуги. Вместо GepiMe.com, решихме да включим по-новият Romans.bg. Причината е разликата в тематиките на GepiMe и другите два сайта.

И за трите сайта разглеждаме началната страница, страницата след логването, страницата с резултатите от търсене и страницата на потребителски профил. За реклама считаме банери и връзки към външни сайтове.

Започваме с Elmaz.com, тъй като е най-старият. За дизайна му няма да кажем нищо. За 10 години поне веднъж можеше нещо да се направи. Вярно е, че “If it ain’t broke, don’t fix it”, но все пак… Началната страница на Elmaz.com е най-тежка откъм рекламна площ. Над 23% от нея са заети с банери и външни препратки. Веднага след входа ситуацията е по-добре – „замърсяването” е само около 7,5%. При търсене и разглеждане на профили цифрата достига 11% от площта на страниците.

Рекламна площ на Elmaz.com – средно 13% от страница на сайта

Aha.bg има малко по-добри показатели. Начална страница 8,4%; вход 9,8%; профил 14,6%; търсене 6,6%. Неприятен е централният квадратен банер, който е съвсем в средата на страниците na Aha.bg.

Рекламна площ на Aha.bg – средно 10% от страница на сайта

Включихме Romans.bg в това проучване, защото сайтът е млад, предлага много нови функции и опции и интересът към него е голям. Единствен Romans.bg няма рекламни банери на началната си страница от трите сайта за запознанства. След като влезете в сайта нещата се променят и рекламите достигат до 11% от общата площ на страницата. Докато разглеждате профили стойността се променя на 4%, а при резултатите от търсенето тя е около 7%.   

Рекламна площ на Romans.bg – средно 5,4% от страница на сайта

Трябва да споменем, че и има разлика в размера на страниците на трите сайта за запознанства. Елмаз е най-малкият и разликата му с Романс.бг е минимална. Страниците на Аха.бг имат с около 30% по голяма площ от най-стария в бизнеса.

РЕЗУЛТАТИ
Рекламната площ в сайтовете за запознанства (средна стойност в %)*

Romans.bg – 5.4%
Aha.bg – 10%
Elmaz.com – 13%Посетете тези сайтове за запознанства и се убедете сами.

Romans.bg - ТУК
Aha.bg - ТУК
Elmaz.com - ТУК* Стойностите от проучването са приблизителни и ориентировъчни.

1 коментар:

  1. jenite makar i obvurzani zaslujavat da spodeliat intimnite si fantazii i da gi realizirat.za6toto vie go zaslujavate

    ОтговорИзтриване