петък, 15 май 2009 г.

Impulse.bg - Румънският гигант


Impulse.bg е най-популярния сайт за запознанства към днешна дата. Средно 20 000 потребители посещават сайта всеки ден. Продуктът на румънската компания Neogen S.A. успява (за момента) да се утвърди като лидер на българския пазар и да надмине българските гиганти Aha.bg, Elmaz.com и Gepime.com. Бихме искали да видим изцяло български сайт начело на класацията, но това е положението засега... Нека разгледаме с какви качества Импулс набра преднината си. Ето как изглежда на сайта:

Neogen SA е на пазара от 2000 (като RoGenerator SA до 2003) и за момента работи с над 20 000 компании на територията на Европа. Определено си личи, че хората които стоят зад Импулс знаят и имат ноу-хау. В България Неоген идва през пролет 2005 като придобива варненската Лове ООД, собственик на Love.bg. В същото време мрежата на Неоген достига до Сърбия и Черна Гора.

Дизайнът на Impulse.bg е достатъчно свеж и раздвижен за да не прилича на останалите сайтове за запознанства. Роден през 2006, сайтът е особено популярен сред най-младите български сърфъри. Посещаван е и от потребители от Германия, Австрия, Италия и Турция.

Единственото нещо липсващо на регистрацията за да бъде напълно отвратителна е задължително описание от 700 000 символа. Грррррр! Има имейл валидация, спам защита, задължителни полета, ОТВРАТ!!!

Търсенето е комбинирано (само дето трябва да скролваме надолу, а ние сме мързеливи и не искаме...) и резултатите са добре визуализирани. Имате опция галерия (само снимки) и с детайли на профилите. Забелязахме няколко нереални снимки на профили, но като цяло модераторите явно добре си вършат работата. Въпреки че не липсват профили на потребители над 20, най-многобройни са от възрастовата група 13-18.


Всеки потребител има право освен снимки да качва аудио и видео файлове. Това е една опция, която бихме искали да видим и в AHA.bg. В допълнение има игри, клубове и мрежа.

Чрез мрежата, която е един от социалните елементи в Импулс, можете да отбележите своите училища и къде работите. Така лесно ще видите кои от вашите колеги и съученици са регистрирани в сайта. Тази опция ни се стори малко объркана откъм навигация. Доста по лесно се ориентираме в Аха, а Елмаз пък си имат цял отделен сайт посветен на съучениците - Атол.бг.

Клубовете са място за дискусии и споделяне на снимки. Незнайно защо се сетихме за клубa на шахматистите...

Важна част от Импулс е гласуването. Всеки потребител има право да гласува за своя и всеки друг профил веднъж на ден. Ако пък сте от SMS маниаците има и опция за вас:
Имаш 3 възможности за SMS глас: * 1 глас - SMS с текст: GLAS 28359 на номер 1724 Цената на SMS е 0.25 лв. без ддс * 5 гласа - SMS с текст: GLAS 28359 на номер 1910 Цената на SMS е 1.00 лв. без ддс * 10 гласа - SMS с текст: GLAS 28359 на номер 1922 Цената на SMS е 2.00 лв. без ддс * за абонати на MTEL, GLOBUL и VIVATEL

В зависимост от броя гласове (положителни или отрицателни) се образува рейтингът на потребителския профил. Не успяхме да разберем каква е разликата с Топ101

Рейтингът на всеки профил се образува от разликата между положителните и отрицателните гласове, които е получил. Например, ако имаш 1000 положителни и 10 отрицателни гласа, рейтингът ти ще е 990. Рейтингът не влияе на участието ти в Топ101. Тук се вземат под внимание само положителните гласове.





Друга опция, която ни допадна е възможността да ограничите достъпа до профила си, позволявайки само на приятели да го разглеждат.

Impulse.bg си има и собствен блог, където има някои интересни постове и се промотират новите сайтове на Неоген. Всички ъпдейти в семейството на Импулс също се отбелязват. Не вярваме много посетители да го четат, но пък прясното съдържание е изиграло не малка роля за издигането на сайта в търсачките.

Плюсове

- голяма популярност
- добра търсачка
- малко фалшиви профили (поне на пръв поглед)
- възможност за качване на аудио и видео
- опция за ограничаване на профилите
- Клубове
- Училища/Компании

Минуси


- отвратителна регистрация
- тромава навигация

Контактна информация:

Според законите на Р България, подобни сайтове трябва да имат точно упоменати адреси за връзка и кореспонденция с администратор. При Impulse.bg такива липсват (както и при Strastni.com, Divanche.com, Rozovo.com).

Единствената информация на сайта е за реклама:

Телефон: +359 (0)82 833584
Мобилен: +359 (0)885 046268
reklama@impulse.bg

Ние открихме и това:

Neogen S.A
Mihay Eminesku 48
Targu Muresh, 540331
ROMANIA
tel: +40 265 219112
fax: +4021 3184087


Очаквахме нещо изключително от Impulse.bg, а се оказа, че има място за много подобрения откъм дизайн и навигация. Ако влизате за първи път ще се почувствате объркани. Неоген е голяма компания и може да си позволи нужната инвестиция, имайки предвид успеха на Импулс.



Можете да посетите Impulse.bg ТУК


5 коментара:

  1. импулса бил румънски?! това вярно ли е???

    ОтговорИзтриване
  2. dizaina e hubav ima hubavi opcii no tova "Какво ново",koeto vechee na glavnata stranica na profila ti mislq che e ujasno,zashtoto ne mislq che e nujno vseki da znae kakvi komentari pisha az i da nqma opciq da vidq kakvi komentari sa mi pisali na men.... razocharovana sum ot saita i ne mislq da go poseshtavam poveche :(

    ОтговорИзтриване
  3. oofff nqkoi ot adminite sa ujasni na edno momi4e iztriha profila a be6e istinskata no ostaviha fal6iv profil s neinite snimki a i sega6niq dizein ne e mn hubav

    ОтговорИзтриване
  4. prav si.naistina e ima predimstva no ima i minusi.Osven tova za da se registrirash trabva da populvash dosta poleta i ne moge da gi propuskash!

    ОтговорИзтриване